La discreta Estàtua de la Llibertat de Barcelona

Rosend Arús

Rossend Arús i Arderiu

La llibertat de Catalunya no està oberta als ulls del món, la té injustament segrestada Espanya.

Una representació simbòlica d’aquest fet, bé que inconscient, la trobareu a la Biblioteca Arús, que ocupa la primera planta de l’edifici que aquest va encarregat a l’arquitecte Bonaventura Bassegoda al Passeig de Sant Joan 26 de Barcelona. Dintre de les seves parets hi ha una de les tres úniques reproduccions que a finals del segle XIX es van fer de la famosa estàtua de la Llibertat. Sí, la de Barcelona.

La primera i més gran és, naturalment, la de Nova York (1886), Patrimoni de la Humanitat i situada a Liberty Island. La segona es la de París (1889), molt més petita i emplaçada a l’Lîle des Cygnes. I la tercera i més xica de totes es a Barcelona (1894), situada al bell mig del rebedor de l’esmentada Biblioteca just al damunt de la imponent escala d’entrada. Està firmada per l’escultor LL. Razzuoli.

Les dos primeres llueixen a cel obert. La tercera està tancada als ulls del gran públic, no fos que se l’enduguessin a Salamanca junt amb els setanta mil volums que sortosament es van salvar de l’espoli franquista (llavors eren solament vint i quatre mil). Fet aquest, ben curiós, donat el seu contingut principal en temes maçònics i de moviments obrers, en l’últim dels quals és potser una de les primeres del món. Però el 1939 les portes de la Biblioteca es van tancar i aquesta va quedar discretament guardada per el porter de l’edifici. Algú la protegí, desconeixien la seva existència? Heus ací temes per historiadors i erudits.

Estatua Libertad Barcelona

Hall d’entrada a la Biblioteca Arús amb l’Estàtua de la Llibertat

La Biblioteca, fundada el 1895, es la primera de caràcter públic que va existir a Barcelona. Fou cedida testamentàriament als seus ciutadans amb l’edifici que la guarda pel seu propietari Rosend Arús i Arderiu (1845-1891), grau 33è del ritual maçònic escocès i  fundador de la lògia catalanista Avant núm. 149 (1880), la Gran Llotja Simbòlica Departamental de Catalunya (1885) i la Gran Llotja Simbòlica Catalana Balear (1886). Segons l’historiador Armand Sanmamed, la darrera volia “aconseguir que Catalunya formi un Estat sobirà i autònom, sense altres limitacions que les derivades del contracte que subscrigui i la uneixi amb les altres regions ibèriques”.

Al saló de música de la Biblioteca hi ha dos consoles amb vitrina. Una té gravat el següent missatge: “Com més formació té un poble més lluny està de l’absolutisme” I l’altre: “La paraula sagrada per a tot home honrat és avant”.

Agraeixo a la senyora Maribel Giner, directora de la Biblioteca, que ens dediqués tan als meus acompanyants -senyor A.C. i senyoreta M.C.- com a mi, una petita estona del seu temps.

I a vostè, senyor Arús, li desitjo la major glòria en els Camps Elisis on dignament reposa i des d’on veurà, ben segur, la llibertat de Catalunya sense segrestar. El dia que arribi suggereixo fe una altre rèplica de l’Estàtua de la Llibertat a l’entrada del port de la Ciutat però, ep!, aquest cop sí, amb barretina.

Monsieur de Voltaire

3 comentarios el “La discreta Estàtua de la Llibertat de Barcelona

 1. […] a través de una majestuosa escalera, con columnas jónicas a ambos lados y con una réplica de la estatua de la Libertad que da la bienvenida (Barcelona también posee la suya!) son indicios claros de inspiración […]

  Me gusta

 2. fuetimate dice:

  A França també n’hi ha, fins on sé jo, 3 rèpliques. Una a Paris, una al poble on va néixer el constructor de la de NY i l’altra, no ho recordo…
  On també n’hi ha una és a Buenos Aires!
  i a Baires tambè hi ha una rèplica de la Font de Canaletes al barri de Recoleta!, igual que a Monteviodo!

  Salut!

  Ares

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s