Les quatre hipòtesis del jutge Santiago Vidal (carta de Fra Bertran a Voltaire)

20140510-130749.jpg

Santiago Vidal Marsal (Sant Sadurní d’Anoia,1956). Magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona (sala penal), professor de dret de la UAB, membre de Jutges per la Democràcia i autor de varis llibres i trevalls sobre la corrupció, la discriminació racista, la violència familiar, la justícia juvenil i la llengua catalana en l’administració de justícia. Col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació, com Catalunya Ràdio, Vilaweb, RAC1 i TV3. Obert, transparent i, sobretot, sense pèls a la llengua, ha esdevingut singularment mediàtic.
————————————————————-
Acabo de rebre la carta que m’adreça el bon amic Fra Bertran. Pel seu interés, la transcric seguidament:

“Senyor:

Em pregunta per la justícia espanyola (faig ús de les minúscules expressament) de la que, segons diu, no corren gaire bones notícies.

Amb la finalitat de no allargar-me massa, he de dir-li que, malauradament, no s’allunyen pas de la trista realitat, malgrat que dintre d’aquest cos grisós, conservador i desacreditat, que trontolla com el d’un vagabund begut i coix per carrers de via estreta, es dónen sorpreses que, sobtadament, el redrecen a una certa lucidesa instantània, per tornar-lo al seu estat habitual després d’una recaiguda voluntària.

Així hem vist com la justícia ha considerat, amb llògica, que la declaració de molts pobles catalans com a “territori lliure dintre de l’Estat espanyol” no era un tema jurídic, sinó polític; l’estranya ambigüitat (pot ser per no quedar pitjor perdent més imatge de la poca que li queda a Catalunya) de la sentència del Tribunal Constitucional respecte a la declaració del Parlament de Catalunya sobre la sobirania del poble català; no admetre a tràmit alguna querella (per demés infundada) del sindicat d’extrema dreta “Manos Limpias a les que alguns esmenten “sucias”, etcètera.

Però per damunt de tot, destaco la recent declaració devant de les càmeres de televisió del jutge Santiago Vidal respecte al fet que, conjuntament amb altres juristes, estaven redactant un projecte de constitució d’un eventual estat català independent. Imaginis la “caverna”! Va posar el crit al cel i el dit a la nafra sagnant del cos de les “punyetes”.

Així és com el consell general del poder judicial (segueixo amb minúscules) al va cridar a una mena de visita “ad limina apostolorum” que no servirà per a res. Per què no ho pot fer això? Ni tan sols com a exercici intel.lectual i apropiat per a un professor universitari com ell?

El jutge Vidal, el passat 5 de maig va fer la presentació del seu llibre “El set pecats capitals de la justícia” a l’Espai VilaWeb (un dels tres primers diaris digitals en català). A l’acte va informar de les quatre hipòtesis que, segons ell, es poden donar en relació a la consulta prevista pel 9 de novembre d’enguany respecte a la independència de Catalunya.

Li transcric fil per randa el publicat al mencionat diari, incloent-hi l’estranya nota del govern de la Generalitat que bé podia haver-la estalviat:

Hipòtesi 1: ‘Que es voti la pregunta actual.’

Hipòtesi 2: ‘Si hi ha una proposta seriosa, abans del dia 19 d’octubre, consistent en un finançament asimètric, similar o superior al concert econòmic basc, amb un blindatge de competències en totes les àrees bàsiques d’un territori, com ara cultura, llengua, sanitat… Si hi ha aquesta oferta, el president Mas, en el decret de convocatòria dirà: “Ciutadans, us convoco el 9 de novembre perquè decidiu sí accepteu o rebutgeu aquesta proposta.” I ningú no li podrà dir: “És que ens vau dir que hi hauria una pregunta.” Ell respondria, amb tota la raó: ‘És que quan jo i els cinc partits polítics que hi van donar suport vam proposar la doble pregunta, la situació era completament diferent. No hi havia cap oferta damunt la taula. Primer decidiu si ho acceptem o no. Si decidiu que no, cap problema: el 9 de gener de 2015, que només hauran passat un parell de mesos, votem la pregunta acordada, la doble pregunta. Si ens hem esperat tres-cents anys, ara no vindrà de dos mesos.’

‘Si l’oferta que fan des del govern espanyol és indigna, sí que prendrà una decisió. Si l’oferta és seriosa, té l’obligació de consultar-ho amb els altres cinc partits polítics i amb el poble de Catalunya.’

(Nota: Val a dir que fonts de presidència han volgut deixar clar a VilaWeb que la posició del president Mas no s’adiu amb aquest plantejament, sinó amb el que ha expressat públicament en més d’una ocasió, segons el qual si l’estat espanyol –que inclou PP i PSOE– fes una oferta seriosa es sotmetria a votació conjuntament amb les opcions de votació ja acordades.)

Hipòtesi 3: ‘Que el dia 19 d’octubre es publiqui el decret de convocatòria [de la consulta sobre la independència] i el dia 20 o 21 el govern espanyol l’impugni, i impugni la llei de consultes i demani al TC que la suspengui. Poden passar dues coses: que el TC sigui intel·ligent i digui que no suspèn res, que és una qüestió política, que s’ha de decidir per la via política, que ells només hi són per a dir les normes, i que el 9 de novembre anem a votar una consulta que no ha estat ni autoritzada ni prohibida. Senzillament, tolerada.’

Hipòtesi 4: ‘Que el TC suspengui cautelarment el decret, prohibeixi la consulta, suspengui l’estatut d’autonomia d’acord amb l’article 155. Però si arriba aquesta resolució del TC, el Parlament de Catalunya la desa al calaix i diu: “Que ho vinguin a complir, això.” Com es compleix? És impossible. Us puc dir de primera mà que Brussel·les ha deixat molt clar al govern espanyol que això s’ha de solucionar per la via del diàleg. Com s’impedeix que, malgrat que hi hagi una prohibició en el BOE, els ciutadans de Catalunya vagin a votar?’

Interessants, no? El tema dona per molt i no vull cansar-lo. Així, doncs, m’acomiado de vostè enviant-li la meva cordial salutació.

Déu al guardi.

Fra Bertran”

20140510-133559.jpg

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s