Cartes per a la història

 

Imatge relacionadaCentre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

___________________________________________________________________

La tossudesa dels polítics espanyols en no voler escoltar al poble de Catalunya és pròpia de règims autoritaris. No te cabuda a les democràcies del paisos occidentals avançats. Els actuals poders legislatiu, executiu i judicial de l’Estat espanyol s’han conjurat vilment no solament per esclafar el crit pacífic de milions de persones demanant-hi votar -impedint així el legítim dret d’autodeterminació dels pobles ratificat pel mateix Estat-, sinó inclús per perseguint criminalment als que volen donar la veu al poble. La seva fal·làcia: la Constitució prohibeix els referèndums.

Per això, malgrat la recollida de més de 500.000 firmes pel Pacte Nacional pel Referèndum, el President del govern espanyol va contestar “no” a la carta que li va adreçar el President de la Generalitat demanant-li la convocatòria d’un referèndum per resoldre el problema polític d’encaix de Catalunya a Espanya (cliqueu aquí per veure-hi la resposta). Des d’aquest moment el procés de secessió ha començat la trajectòria final d’aquest període.

Ahir mateix, 27 de maig de 2017, les entitats que representen la força civil més gran de Catalunya: l’Associació Nacional Catalana (ANC), l’Òmnium Cultural (ÒC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), en reunió extraordinària que tingué lloc al CCCB, instaren als partits polítics partidaris de la independència a assumir l’impuls definitiu per la celebració de la consulta i  al govern català a anunciar data i pregunta.

Reprodueixo el comunicat:

Des de 2012, institucions catalanes, partits i entitats sobiranistes estan demanant un acord per fer possible el referèndum. El nostre compromís amb el diàleg és palpable des del primer dia, però cap dels diferents governs de l’Estat ni la majoria de partits polítics espanyols han atès mai aquesta demanda, ans al contrari, cada vegada que des de Catalunya s’han fet passes per debatre i fomentar la participació de la ciutadania, l’Estat ha contestat amb querelles, multes i inhabilitacions traslladant a la justícia un problema que només es pot resoldre des de la política.

Recentment, i en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum, més de 600 juristes van deixar ben clar que no cal tocar ni una sola coma de la Constitució per poder fer el referèndum. També, en aquest marc, s’han recollit més de 500.000 adhesions al seu manifest en demanda d’aquest referèndum. És una qüestió que depèn únicament de la voluntat política.

En aquestes darreres setmanes hem seguit amb atenció les passes fetes pel Govern català per intentar acordar una fórmula que fes possible un referèndum que, a Catalunya, reclama més del 80 % de la població.

Novament, però, hem topat amb la intransigència i la posició estàtica d’un Govern espanyol que no està disposat a buscar una sortida pactada i dialogada amb Catalunya. Les darreres posicions del president Mariano Rajoy i el seu Govern són una mostra inequívoca de la manca de voluntat sincera de diàleg per part del Govern espanyol.

La darrera negativa del president espanyol és un no a la voluntat majoritària de la societat catalana, és un no a la majoria dels catalans. Un nou no, i ja en portem 18, que reflecteix tristament, però molt nítidament, la manca de voluntat de les altes institucions de l’Estat per cercar una via de diàleg honest i fructífer.

Per això, avui, 27 de maig de 2017, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, reunides en sessió extraordinària i conjunta, demanem als partits polítics democràtics i favorables al referèndum que assumeixin d’una manera immediata l’impuls definitiu i els acords necessaris per a la celebració del referèndum, d’acord amb el mandat del mateix Parlament de Catalunya.

Interpel·lem totes les formacions polítiques partidàries del dret democràtic a decidir a posar-se inequívocament al costat de la majoria del poble de Catalunya en aquests moments tan rellevants de la nostra història i a contribuir activament a l’èxit participatiu del referèndum. Instem el Govern de la Generalitat a anunciar la data i a formular la pregunta del referèndum, sense més dilacions que les converses d’urgència que es puguin produir amb les formacions polítiques i socials del país.

Declarem el nostre suport a les institucions democràtiques del nostre país.

Amb la força que tenim anant tots junts podrem superar totes les dificultats. Ha arribat l’hora certa de la democràcia!

Assemblea Nacional Catalana

Associació Municipis per la Independència

Òmnium Cultural

Barcelona, 27 maig 2017

En aquest context d’interpel·lacions, el President de la Generalitat va adreçar-se al President de la Comissió de Venècia mitjançant una carta de 28 de maig de 2017 amb relació al referèndum. I aquest últim li va contestar per carta de data 2 de juny de 2017.   Ningú mai no podrà dir que les paraules se les emporta el vent.

El proper pas li toca al Govern de la Generalitat: fixar data i pregunta.

Monsieur de Voltaire

__________________________________________________________________

Resultat d'imatges de Fotos Pacta Nacional pel Referèndum

El 23 de desembre de 2016, en una reunió a l’auditori del Parlament de Catalunya i amb el consens dels principals partits, institucions, organitzacions socials i entitats promotores del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, es va impulsar el Pacte Nacional pel Referèndum com a continuador del primer que va recollir les seves conclusions en un Manifest. En menys de 3 mesos de recollida de firmes es van recavar més de 500.000, entre elles algunes de personalitats internacionals com  Rigoberta Menchú, Ahmed Galai, ambdós respectivament Premis Nobel de la Pau 1992 i 1999, l’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, l’argentina presidenta de Madres de Plaza de Mayo Mirta Baravalle , el pacifista Adolfo Pérez Esquivel, el dramaturg Dario Fo, el líder del Synn Féin Gerry Adams i l’actor Viggo Mortensen. Així mateix van signar més de 4.000 entitats, entre les que s’hi troba el Club de Futbol Barcelona.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s