El dia i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya

 

Benvolguts lectors,

Des de la terrassa repasso les notícies del dia. Veig que totes porten la data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya pel dia 1 d’octubre de 2017 amb la següent pregunta: “¿voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”

Reprodueixo un dels vídeos filmats al Palau de la Generalitat que recull les paraules del President Carles Puigdemont:

La premsa internacional s’ha fet ressò del moment que s’ha escampat pels quatre cantons del mon. Aquí teniu un petit exemple:

El govern català ha sigut conseqüent amb les seves promeses. Sens dubte s’ha guanyat una credibilitat que no ha aconseguit pas l’Estat espanyol. Són com dos pols oposats, dos extrems ben llunyans. El primer clar, alegre, optimista, valent i tolerant. El segon fosc, trist, pessimista, covard i intolerant. El bon ull del poble situarà a cadascú al seu lloc.

La tarda cau. Malgrat que som al mes de Juny, corren vents frescos. He de deixar la terrassa per posar-me a l’aixopluc de la galeria.  Mentre em retiro, un esquirol salta de branca en branca. A dins, toco la campaneta per demanar una tassa de caldo calent i fer preguntar al Pare Adam si accediria a una partida d’escacs.

Fins aviat, benvolgut lector.

Monsieur de Voltaire.

_____________________________________________________________________________

P.S.:

Dos dies desprès, l’11 de juny de 2017, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència concentraren a peu de les columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc unes 40.000 persones -segons van dir aquestes-, 30.000 segons la Guàrdia Urbana i a prop de 100.000 -la capacitat del Nou Camp-, segons altres veus, per manifestar-se a favor del referèndum.

El mundialment  famós entrenador Pep Guardiola llegí en català, castellà i anglès la declaració que recull el vídeo que segueix (versió anglesa) fent un crit al mon demanant ajuda i recolzament per exercir el dret de vot:

També intervingueren altres persones d’orígens tan diversos com l’activista Pep Riera, d’Unió de Pagesos;  l’ex-diputat de la CUP David Fernàndez; el pintor Joan-Pere Viladecans; l’activista Arcadi Oliveres; l’advocada Magda Oranich; la cineasta Isona Passola; l’escripora Isabel-Clara Simó; el periodista Miquel Calçada; el coordinador de ‘Casa Nostra Casa Vostra’, Ruben Wagensberg; tots ells pujant a l’escenari duent una urna, i fent una proclama en favor de l’autodeterminació de Catalunya.

Especialment recullo la de l’urbanista Jordi Borja, un dels referents intel·lectuals del partit dels comuns al que pertany l’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:

Ens confrontarem contra un Estat que es diu de dret i que és un Estat pervers i pervertit

La Plaça Puig i Cadafalch durant l'acte en defensa del referèndum

Els tenaços presidents de la Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, de l’Òmnium Cultural (ÒC), Jordi Cuxart i de l’Associació Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, als quals dedico aquest humil resum, adreçaren finalment unes paraules al públic. L’acte va concloure amb “El cant de la senyera” i “Els segadors” a càrrec de les principals corals de Catalunya a les que  es va unir tothom.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s